We beschikken over een prachtige ruime werkplaats met professionele machines en gereedschappen om hout te bewerken. De Stadswerkplaats is een plek waar zowel beginnende als ervaren houtbewerkers met elkaar mooie dingen kunnen maken. Je kunt bij ons zelfstandig van de machines gebruikmaken of onder begeleiding de fijne kneepjes van het machinaal houtbewerken leren.
De werkplaats bestaat uit twee gedeelten: Het gedeelte waar de machines staan en een gedeelte met werkbanken en handgereedschap.
Zagen
Een van de meest voorkomende bewerkingen van hout is zagen. Wij hebben verschillende zagen in onze werkplaats, van groot naar klein.
Onze formaatzaag is een ALTENDORF F45 met een roltafel van 3 meter 20 en een maximale zaaghoogte van 120mm. Voor iedere toepassing hebben we een apart zaagblad. Een universeel zaagblad gebruiken we bijvoorbeeld voor plaatmateriaal en een schulpblad om massief hout overlangs door te zagen. Onze vrijwilligers zijn voortdurend in de weer om het werken op onze machines zo veilig en gemakkelijk mogelijk te maken.
De radiaal afkortzaag van Makita staat op een eigen tafel. Het te zagen hout wordt aan beide kanten van de zaag maximaal ondersteund. De bestaande geleiding is verlengd om veilig te kunnen werken.
Een lintzaag is wellicht de meest veelzijdige machine die in de werkplaats staat. Deze grote krachtige machine zaagt met gemak een balk van 150 mm doormidden. Een van de belangrijkste eigenschappen van een lintzaag is dat je er bochten mee kunt zagen. Met een klein zaagblad is het mogelijk om een cirkel te zagen met een doorsnede van 40 mm. Met een zelfgemaakte mal is het een koud kunstje om perfecte cirkels te zagen.
Voor al het kleine werk is er een figuurzaag. Als je bijvoorbeeld een puzzel wilt maken uit multiplex plaat, gebruik je een figuurzaag om de stukjes uit te zagen. De zaag kan zeer kleine bochtjes maken terwijl hij tegelijkertijd heel krachtig is. Hij kan ook nog massief hout tot 40 mm aan.
Schaven
Om massief hout vlak, haaks en op dikte te schaven beschikken we over twee schaafbanken. De hiernaast afgebeelde vlakbank is van het type SCM Nova f410. Deze schaafbank heeft een maximale schaafbreedte van 410 mm. De aan- en afvoertafel heeft een totale lengte van 2,61 m.
De stevige geleider kan van 90 tot -45 graden gesteld worden. Het vlak en haaks schaven van massief hout is op deze schaafbank een ware beleving.
De SCM Nova s630 vandiktebank heeft, net als de vlakbank, een Xylent beitelas. Dat betekent dat het schaafmes bestaat uit 22 diagonaal geplaatste schaafmesjes. Het voordeel hiervan is dat het hout veel gladder wordt dan bij een recht schaafmes. Bovendien is hij geluidsarmer dan een conventionele schaafbank.
Frezen
Een Martin T25 freesbank met daarnaast een groot wandbord met verschillende frezen kan vooral voor serieproductie goede diensten bewijzen. Binnen de Stadswerkplaats zijn diverse begeleiders die deze complexe machine veilig kunnen bedienen.
Boren
Een pen-gatverbinding kan op verschillende manieren gemaakt worden. De klassieke methode is middels het gebruik van een langgatboor. Door het boren van meerdere gaten naast elkaar krijg je een gat waar de pen van de verbinding in past. Een langgatboor kan ook gebruikt worden voor het boren van diepe gaten. De langgatboor is voorzien van het gehele assortiment speciale boren.
Voor alle stationaire boorbewerkingen beschikt de Stadswerkplaats over een kolomboor met een breed assortiment boren (van speedboor tot slangenboor).
Draaien
Voor de liefhebbers van houtdraaiwerk heeft de Stadswerkplaats een grote draaibank in huis met een draaibare kop (Stratos FU-230LV). Door zijn omvang en gewicht is het een zeer stabiele draaibank waar zowel grote schalen als ook elegante pennen op gedraaid kunnen worden. Er is ook een set draaibeitels aanwezig zodat je meteen kunt beginnen.
Schuren
Naast verschillende handschuurmachines herbergt de Stadswerkplaats ook een stationaire bandschuurmachine. Zoals alle stationaire machines is ook de bandschuurmachine aangesloten op de stofafzuiging.
Ondersteunende gereedschappen
In een apart gedeelte van de werkplaats staan 4 werkbanken met een bankschroef. Hierop kan het werkstuk met de hand bewerkt of in elkaar gezet worden.
Om massief houten panelen te maken lijm je latten tegen elkaar aan. Je kunt hiervoor losse lijmklemmen (bijvoorbeeld sergeanten) gebruiken. Maar de Stadswerkplaats beschikt ook over een inspanbank. Een houten paneel wordt ingeklemd middels door perslucht aangedreven klemmen. Dat voorkomt dat je met losse klemmen moet werken en het gaat sneller.
Alle grote stationaire machines zijn aangesloten op een centrale unit voor stofafzuiging. De kleinere apparaten kunnen ook hierop aangesloten worden. In de ruimte waar de werkbanken staan zijn hiervoor verschillende aansluitpunten gemaakt.