WERKPLAATS

In onze werkplaats is er plek om handmatig hout te bewerken en machinaal. In beiden zullen ook cursussen gegeven worden. Zaak is dat onze werkplaats voor beide methodes is toegerust. De werkplaats zal worden ingericht met een ‘stille’ kant: de werkbanken en het handgereedschap en de ‘lawaai’ kant waar de machines staan. Deze laatste is samengesteld uit nieuwe- en gebruikte apparaten. Het hart van de werkplaats zal de formaatzaag zijn en ook meteen de grootste machine qua afmeting en investering. Belangrijk, vooral bij een formaatzaag is de keuze voor een degelijk merk zoals Altendorf of Martin. Dat hoeft niet perse een nieuwe machine te zijn een goede 2dehandse voldoet ook prima, zeker gezien de aanschafprijs. We zijn geslaagd in het vinden van een prachtige Altendorf F45 met een roltafel van 3,2 mtr.

Onze ALTENDORF F45

Ook hebben we een hele mooie en degelijke Martin T25 freesbank gekocht!

Daarnaast de kleinere maar o zo handige machines: Volpato bandschuurmachine LVO 120, SCM langgatboor AS 16 en de Stromab inspanbank.

Een belangrijk onderdeel van de werkplaats zijn de schaafbank en vlakbank of de combi hiervan. Wij kiezen voor gescheiden. De SCM Nova f410 met Xylent beitelas is voor een werkplaats waar ook ‘leken’ werken een fantastische machine. Relatief geluidsarm, degelijk gebouwd en met degelijke geleiders, werkblad en bescherming. De Xylent beitelas is lawaaiarm en bestaat uit veel naast elkaar geplaatste vierkante mesjes. Bij beschadiging van de messen (door een spijker o.i.d.) hoef je alleen het mesje een slag te draaien en dit kan 3 keer voordat het vervangen moet worden. Daarnaast een langere standtijd en fijnere spaan.

Aanwezig (-:

En als vandiktebank de SCM Nova s 630. Wederom relatief geluidsarm en een degelijk gebouwde machine.

Aanwezig (-:

Al deze machinerie werkt pas correct als er de juiste stofafzuiging op aangesloten zit. Dus ook via SCM de afzuigunit Hocker Vacumobil JT 300 besteld. Ongelofelijk hoe stil deze, in de ruimte geplaatste machine, is. En wat een zuigkracht!

Is aanwezig (zie de update)