De openbare werkplaats in Heerlen

Cursussen

Workshops

 

Duur ongeveer 2 uur, aanvang 19u30. Kosten €17,50 /workshop avond.

Doorgang vindt plaats bij voldoende deelnemers: minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers.
Wanneer 5 deelnemers zich hebben aangemeld wordt in overleg een avond gepland.

Na deze cursus ontvang je een certificaat waarmee je -aanvankelijk onder begeleiding- tijdens de Open Werkplaats aan de machine mag werken. Dit ter beoordeling van de dienstdoende beheerder. Zonder certificaat of aantoonbare ervaring kan er niet zelfstandig aan deze machines worden gewerkt.

Formaat zaag > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Rob Nieuwenhuizen

Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van zaagblad en spouwmes en handige trucjes uit de praktijk. Deelnemers aan de workshop worden in de gelegenheid gesteld materiaal met de machine te bewerken en gevoel te krijgen voor de machine en bewerking van plaatmateriaal en massief hout.
Meld je aan!

Vlak- en vandiktebank > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Rob Nieuwenhuizen
Vlakbank Stadswerkplaats Heerlen
Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van de verwisselbare HM wisselmesjes en handige trucjes uit de praktijk
Meld je aan!

Hout Draaibank > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Harrie Jonkman

Met de houtdraaibank kun je ronde vormen maken zoals (tafel) pootjes of knoppen. Ook schalen of kommen kunnen uit hout worden gedraaid. De instructie geeft informatie over hoe de machine kan worden gebruikt en wat je er mee kan maken. Uiteraard kun je, met een oefenstuk, ook zelf ‘voelen’ hoe het apparaat werkt.
Meld je aan!

Langgatboor en lintzaag > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Harrie Jonkman
Lintzaag Stadswerkplaats Heerlen
Een lintzaag is wellicht de meest veelzijdige machine die in de werkplaats staat. Deze grote krachtige machine zaagt met gemak een balk van 150 mm doormidden. Een van de belangrijkste eigenschappen van een lintzaag is dat je er bochten mee kunt zagen. Met de langgatboor kun je, de naam zegt het al, gaten in diepte én lengte boren. Onder andere handig voor pen en gat verbindingen
Meld je aan!

Freesbank > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Remco Wijckmans
freesbank Stadswerkplaats Heerlen
De freesbank is een ware krachtpatser. Je kunt er profielen met frezen, sponningen ‘slaan’ of mooie verbindingen maken. Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van de freeskoppen en uitleg over de mogelijkheden van deze bijzondere machine.
Meld je aan!

Bandschuur, kolomboor en figuurzaag > Prijs 17,50 > Datum in overleg > Docent Remco Wijckmans
Bandschuurmachine Stadswerkplaats Heerlen
De functie van deze machines volgt al duidelijk uit de namen: je kunt er mee schuren, boren en zagen. Maar wat is er allemaal mogelijk? Welke bijzondere bewerkingen kun je ermee doen? Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, en wat oefeningen met de praktijk.
Meld je aan!

Machines instructie verdiepingscursussen > Prijs 25,00 > Datum in overleg > Docent
Freesmachine Stadswerkplaats Heerlen
De naam zegt het al; voor wie de instructiecursus heeft gevolgd is dit het vervolg. Er is meer aandacht voor de praktijk waarbij de bijzondere mogelijkheden vanzelf ook aan bod komen.
Meld je aan!

 

Cursussen

Basiscursus houtbewerking > Prijs 125,00 > Aanvang September in overleg > Docent Stef Blom > 5 donderdagen > 18u30 -22h00 >
handgereedschap beitel Stadswerkplaats Heerlen
Voor de basiscursus is geen voorkennis vereist. We beginnen bij het begin: kennis van materiaal en gereedschap en oefenen van de basisvaardigheden. > Download brochure
Meld je aan!

Bewerkingen met de lasersnijder > Prijs 295,00 > Aanvang in overleg > Docent Paul Gubbels. 10 donderdagen > 19u00 -22h00 >
Lasersnijder Stadswerkplaats Heerlen
Op hobby schaal kennis maken met de fascinerende wereld van computer gestuurd ontwerpen en produceren en het met een laser verfraaien en decoreren van houten werkstukken. > Download brochure
Meld je aan!

 

Nieuw: Basiscursus Houtbewerking door Stef Blom

Op 26 mei start de eerste Basiscursus Houtbewerken. U kunt zich daarvoor nog opgeven.

Voorkennis: Voor de basiscursus is geen voorkennis vereist. We beginnen bij het begin: kennis van materiaal en gereedschap en oefenen van de basisvaardigheden.
Meer info (pdf opent in nieuw tabblad)
Meld je aan!

 

 

Nieuw: Bewerkingen met cnc lasersnijder door Paul Gubbels

cursus laser gebruiken voor hout bewerking, ontwerp en decoratie

Op hobby schaal kennis maken met de fascinerende wereld van computer gestuurd ontwerpen en produceren en het met een laser verfraaien en decoreren van houten werkstukken. Meer info (pdf opent in nieuw tabblad)
Meld je aan!

foto-laser-Paul

foto-laser-Paul

In voorbereiding (verwacht medio 2022)

Ambachtelijke basistechnieken met handgereedschap, bv door het maken van een meubelstuk.
Basistechnieken met -elektrisch- handgereedschap, aan de hand van het zelf maken van een gereedschapskist.

Wil je op de hoogte worden gehouden over ons cursusaanbod, heb je een goed idee voor een cursusonderwerp, of wil je zelf een cursus geven op de Stadswerkplaats: neem dan contact met ons op: cursus@stadswerkplaatsheerlen.nl. We zouden graag een cursus restauratietechniek willen geven en zoeken een geschikte ervaren vakman op dit gebied! Wie durft het aan?