De openbare werkplaats in Heerlen

Cursussen

Stadswerkplaats Heerlen biedt diverse mogelijkheden aan om je verder te ontwikkelen als houtbewerker. Zo bieden we workshops aan die te volgen zijn in een dagdeel. Daarnaast bieden we ook meerdaagse cursussen aan om je verder te kunnen verdiepen. Alles in de avonduren (-: 

Workshops

Duur ongeveer 2 uur, aanvang 19u30. Kosten €25,- /workshop avond. 

Doorgang vindt plaats bij voldoende deelnemers: minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers.
Wanneer 5 deelnemers zich hebben aangemeld wordt in overleg een avond gepland.

Deze cursussen zijn bedoeld om veilig te leren werken met diverse houtbewerkingsmachines!

Na deze cursus ontvang je een certificaat waarmee je -aanvankelijk onder begeleiding- tijdens de Open Werkplaats aan de machine mag werken. Dit ter beoordeling van de dienstdoende beheerder. Zonder certificaat of aantoonbare ervaring kan er niet zelfstandig aan deze machines worden gewerkt.

 

Formaat zaag
Prijs €25,-
Datum: wordt vastgesteld bij voldoende inschrijvingen, altijd op een maandag.
Docent Rob Nieuwenhuizen

Aan bod komen onder andere: veiligheid, bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van zaagblad en spouwmes en handige trucjes uit de praktijk. Deelnemers aan de workshop worden in de gelegenheid gesteld materiaal met de machine te bewerken en gevoel te krijgen voor de machine en bewerking van plaatmateriaal en massief hout.
Meld je aan!

Vlak- en vandiktebank
Prijs €25,-
Datum: wordt vastgesteld bij voldoende inschrijvingen, altijd op een maandag.
Docent Rob Nieuwenhuizen

Aan bod komen onder andere: veiligheid, bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van de verwisselbare HM wisselmesjes en handige trucjes uit de praktijk
Meld je aan!

Houtdraaibank
Prijs €25,-
Datum: wordt vastgesteld bij voldoende inschrijvingen, altijd op een woensdag.
Docent Harrie Jonkman

Met de houtdraaibank kun je ronde vormen maken zoals (tafel) pootjes of knoppen. Ook schalen of kommen kunnen uit hout worden gedraaid. De instructie geeft informatie over hoe de machine kan worden gebruikt, veiligheid en wat je er mee kan maken. Uiteraard kun je, met een oefenstuk, ook zelf ‘voelen’ hoe het apparaat werkt.
Meld je aan!

Langgatboor en lintzaag
Prijs €25,-
Datum: wordt vastgesteld bij voldoende inschrijvingen, altijd op een woensdag.
Docent Harrie Jonkman

Veilig werken aan de lintzaag- en langgatboor machine. Een lintzaag is wellicht de meest veelzijdige machine die in de werkplaats staat. Deze grote krachtige machine zaagt met gemak een balk van 150 mm doormidden. Een van de belangrijkste eigenschappen van een lintzaag is dat je er bochten mee kunt zagen. Met de langgatboor kun je, de naam zegt het al, gaten in diepte én lengte boren. Onder andere handig voor pen en gat verbindingen.

Meld je aan! 

Freesbank
Prijs €25,-
Datum in overleg
Docent Cor Hensgens en John van de Brand

Veilig werken aan de freesbank! De freesbank is een ware krachtpatser en kent veel toepassingen en dat maakt deze machine qua veiligheid een uitdaging! Je kunt er profielen mee frezen, sponningen ‘slaan’ of mooie verbindingen maken. Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, keuze en verwisselen van de freeskoppen en uitleg over de mogelijkheden van deze bijzondere machine.
Meld je aan!

Bandschuur, kolomboor en figuurzaag 
Prijs €25,-
Datum in overleg
Docent Remco Wijckmans

De functie van deze machines volgt al duidelijk uit de namen: je kunt er mee schuren, boren en zagen. Maar wat is er allemaal mogelijk? Welke bijzondere bewerkingen kun je ermee doen? Aan bod komen onder andere: bediening van de machine, veiligheid en uitleg van de diverse onderdelen en hulpstukken, en wat oefeningen in de praktijk.
Meld je aan!

Machines instructie verdiepingscursussen een stap verder in de mogelijkheden!                                              Prijs €25,-
Datum in overleg
Docent afhankelijk van instructie

De naam zegt het al; voor wie een instructiecursus heeft gevolgd is dit het vervolg. Er is meer aandacht voor de praktijk waarbij de bijzondere mogelijkheden vanzelf ook aan bod komen.
Meld je aan!

Cursussen

Basiscursus houtbewerking
Prijs 125,00
Aanvang:  in overleg. Je kunt je ieder moment inschrijven. De lesblokken volgen zich steeds met 2 maanden op. Na inschrijving krijg je bericht wanneer je kunt starten.

 


Docenten: Stef Blom, John van den Brand, John Huppertz, Ruud Smulders, Sarino Hamyani en Jan Kickken. Er zullen altijd twee docenten aanwezig zijn tijdens de cursusavonden.
5 avonden van 19:00 – 22:00

Voor de basiscursus is geen voorkennis vereist. We beginnen bij het prille begin: kennis van materiaal en gereedschap en oefenen van de basisvaardigheden zonder gebruik van machines en elektrisch handgereedschap. > Download brochure


Meld je aan!

Bewerkingen met de lasersnijder
Vooralsnog niet beschikbaar!

 

In voorbereiding

Vervolg Basiscursus, technieken met handgereedschap en machines, door het maken van een meubelstuk. Het vervolg op de basiscursus.

Wil je op de hoogte worden gehouden over ons cursusaanbod, heb je een goed idee voor een cursusonderwerp, of wil je zelf een cursus geven op de Stadswerkplaats: neem dan contact met ons op: cursus@stadswerkplaatsheerlen.nl. We zouden graag een cursus restauratietechniek willen geven en zoeken een geschikte ervaren vakman op dit gebied! Wie durft het aan?